Mätvagnskörningen till Narvik 2002

Mätvagnen rullar varje år över hela det svenska järnvägsnätet. När man kommer in i vagnen tror man sig förflyttad till rymdcentralen i Huston. Hela vagnen är full med mätutrustning och elektronik i den högre skolan. Här mäts spårläge, spårförslitning, mskevhet, kontaktledning mm. TÅGAB kör denna på uppdrag av banverket och vi är några stycken som turas om att bemannar loket. Loket är en gammal kämpe och snälltågsmaskin av typen Ra som byggdes av ASEA 1955 för SJ. Idag ägs loket av en järnvägsförening i Göteborg men vi har hyrt in den sedan många år och dessutom rustat upp den rejält. Hur fort kör vi då? Ja, när förutsättningarna räcker så brakar vi på i 150 km/h.

Här följer några egotrippbilder!

Det tog några dagar innan vi kom upp till de nordligaste delarna av Sverige. Resan startade denna gång i Borlänge och flera banor på vägen upp mättes. Här har vi kommit upp till polcirkeln och där tog vi en paus och njöt av den härliga värmen som faktiskt fanns här denna dag.  

Efter att vi passerat gränsen till Norge blev vi stående i Katterat ett par timmar innan vi kunde fortsätta ner till Narvik. Otrolig utsikt från stationen med en sten som vi bara väntar på att den ska falla ner.

Loket med mätvagnen på Katterats station. Mätvagnen är bemannad med minst två personer.

Katterat

Det har sina fördelar att vara lokförare. Kvinnorna bara dyker upp och vill åka med - t o m i fjällvärlden. Denna blondin var student i Trondheim och hade som examensarbete - kontaktledningsanläggningar! Snacka om studiebesök!

Tillbaka till Startsidan
Tillbaka till Mitt jobb-sidan