Bara så att ni vet! En hobby för mogna män.

Jag kan inte bara hjälpa det! Jag är mycket road av järnväg - både i stort som i smått! Mitt lystmäte för de stora tågen i fullskala får jag mättat på jobbet. Hemma i källaren finns de små tågen. Där drar jag mig undan omvärlden och sjunker in i hobbyns underbara värld, precis på samma sätt som vilken annan hobbyist som helst vare sig det gäller motorsport, frimärkssamlande, båten, eller vad som helst som intresserar en människa.

Min modelljärnväg huserar i ett rum på 5 x 3 meter och är under uppbyggnad. Det mesta av spåren är lagda när det gäller normalspåret. Självklart finns det även smalspår på anläggningen. De tåg som kommer att rulla där har NKlJ (Nordmark Klarälvens Järnväg) som förebild. Annars skulle detta kunna vara var som helst i den svenska Bergslagen.

 


Bilder från bygget:
Klicka HÄR!


 

 

Principen för modelljärnvägen:
Ett dubbelspår som är helautomatiserat med automatisk linjeblockering. Vid "A" försvinner spåren in i en tunnel och till ett tågmagasin med ett flertal spår. Har finns alltid ett spår ledigt och när ett tåg kommer in på ett sådant skickas ett annat iväg och dyker upp ur tunnelmynningen "A" och in på den stora stationen som jag ytterst blygsamt döpt till Urbansborg! Dubbelspåret fortsätter sedan längs väggarna och "vänder i nedre högra hörnet på spårplanen.

Från Urbansborg utgår två normalspårsbanor åt vardera hållet. Till vänster går den längre sträckan och har tre stationer. Till höger en liten bana som går till en station.

Förbi Urbansborg passerar även en smalspårsbana som kommer från ett industriområde till höger. Vid utfarten till vänster korsar smalspåret dubbelspåret i plan. Banan klättrar vidare i en stigning och kommer till en station som faktiskt är gemensam med den nära liggande normalspårsstationen. Här är bäddat för konkurrens mellan de två järnvägsföretagen. Smalspåret fortsätter vidare till ett ändstationen och här är det tänkt att det ska ligga t ex en gruva.

 

Det finns ett dataprogram....
som heter WinTrack. Detta är ett specialprogram för att rita spårplaner med. Det har en riktigt kul finess - när man placerat ut alla spår så klickar man på en knapp och så får man se hur modelljärnvägen kan komma att se ut när den är klar. Man kan dessutom "flyga/vandra runt" i landskapet. Nedan har jag plockat ut några bilder på hur det kan se ut när den blir klart.