Jakten på Tors kniv

I sunnemoboken kan man läsa följande på sidan 589:

"Här finns ett berg, som heter Tömtberget. Där har man haft korna. Mitt i en väg där finns en stenhall. Och det egendomliga med den är, att den gömmer en förskärarkniv. Det ser precis ut, som om någon skulle ha klämt ner den i stenen. Och sagan är den, att Tor en gång i tiden skulle ha färdats den vägen fram och tappade sin förskärare där, som var av sten. Det synes och spår efter hjulen på Tors vagn. Denna egendomlighet kallas jättens förskärare"

Personen som berättade detta var född  1882

Denna berättelse har kittlat min fantasi i många år och jag har tänkt att den här berghallen måste hittas. En vacker vårdag i början av april 2007 stegar jag och "Margareta på Göteborg" upp på Tömtberget för att leta efter märket i stenen. Vi hade fått anvisningar om var den skulle finnas. Utrustade med verktyg för att kunna lyfta undan mossa och vegetation gav vi oss i kast med att rensa stenhällen.

Hittade vi något då? Nej, tyvärr inte! Dessvärre hade vi inte tid att söka av området mer grundligt. Men sommaren är lång och det blir fler försök. Å andra sidan så utmanar jag alla andra att försöka hitta "Jättens förskärare" före mig. Om ni hittar den - hör av er! Någonstans där uppe på berget finns det en hemlighet som väntar på att bli återupptäckt!

 

Tillbaka till Sunnemosidan

 

Margareta letar förskärare.